Cami Kubbesindeki Tabut

Kâtip Sinan Camii, İstanbul’un fethi sonrası ilk yapılan camilerden. 2. Bayezid’in Matbah-ı Âmire kâtibi Sinan Bey tarafından 1496 yılında inşa edilir.

Fetih yıllarının minik bir mahalle camisidir. Tarihin o döneminde cemaati kimlerden oluşuyordu, nasıl bir mahalle yapısı vardı bilemeyiz ancak Osmanlı aile kültürü ve mahalle geleneklerinin yaşanmış olduğu bir İstanbul semtine camilik yaptığını söyleyebiliriz.

Muhtemelen toplumsal yardımlaşmanın yarış halinde yaşandığı, gayrimüslimlerin de yüksünmeden içinde var olabildiği bir Osmanlı mahallesi ve onun tüm kültürel canlılığına ev sahipliği yapan bir cami…

Kubbe kenarında esrarengiz mezar

Camiyi ziyaret edenlerin ilk dikkatini çeken dıştan bakınca fark ettikleri kubbe kenarındaki Kâtip Sinan’ın kabridir. Dünya üzerinde bir başka camide böyle bir farklılığa rastlamak mümkün değildir. Anlatılanlara göre Kâtip Sinan vefatından sonra cami bahçesine defnedilir. Ertesi gün sabah namazı kılmak için camiye gelenler, gördükleri manzara karşısında hayrete düşer. Çünkü hazretin naaşı yerinden çıkmış kubbenin kenarında durmaktadır. Olayı çözemezler ve naaşı tekrar yerine yerleştirirler. Bu olay iki defa daha olur. Çaresiz kalan caminin imamı ve cemaat, işin içinde bir keramet olduğunu düşünüp naaşı oradan indirmeyip kubbe kenarını sanduka haline getirir.

kubbedeki tabut
kubbedeki tabut

 

@ Kalbsesi.Com – İslami Sohbetİslami Sohbet Sitesi – İslami Sohbet Siteleri